Asociatia Studentilor Romi Romano Suno Cluj Napoca

Asociatia Studentilor Romi, Romano Suno, Cluj Napoca, este o organizatie nonprofit si non-guvernamentala infiintata in baza Legii nr. 26 / 2000 avand personalitate juridica nr.1783 / 26.11.1998, infiintata la initiativa Cercului Romano, instituit in anul 1997 de catre un grup de studenti romi din cadrul Universitatii Babes Bolyai

Misiunea acestei organizatii este “Promovarea intereselor socio-culturale ale romilor si ameliorarea relatiilor cu alte comunitati."

Membrii asociatiei desfasoara activitati in domeniul social., cultural, educational, umanitar, profesional, Drepturile omului si economic.

Una dintre activitatile permanente ale organizatiei o reprezinta “Cercul Stiintific Romano”, intalniri saptamanale ale studentilor romi la sediul organizatiei (Camin A4 et.3), in cadrul careia promoveaza cultura, limba romani si istoria romilor precum si aspecte din viata si problemele actuale cu care se confrunta populatia roma.

marți, 8 noiembrie 2011

Studentii romi comemoreaza Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului


Studenţii romi din organizaţia Romano Suno vor comemora Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului pe 9 noiembrie 2011, ora 12.00, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca. Reamintim ca in ziua de 9 Noiembrie 1938, la München, în cadrul unei întâlniri de mare amploare a liderilor nazişti, s-a luat hotărârea de a se da mână liberă oricăror acţiuni îndreptate împotriva evreilor. Autorităţile au arestat atunci peste 30.000 de evrei pe care i-au trimis în lagăre de concentrare, unde au fost supuşi unui tratament inuman. De aici şi până la lagărele de exterminare în masă a evreilor, de la Buchenwaldt-Auschwitz-Birkenau, până la masacrele din Austria, Polonia, Ungaria si România, nu a mai fost decât un pas. Comemorarea organizata de Romano Suno se doreste a fi un pios omagiu adus victimelor regimului nazist.

Pogromul Nopţii de Cristal a marcat un punct de răscruce pentru acţiunile naziste împotriva evreilor, pentru că a fost prima situaţie din istoria modernă în care violenţa a fost îndreptată pe scară largă şi în mod deliberat împotriva evreilor într-o ţară vest europeană.



   ÄL  STUDENTURĂ  NIKERENA O INTERNATIONÓ DES LE FASCISMÓ THAJ ANTISEMITISMO.

                O RROM  STUDENTURĂ  ANѲ-I ORGANIZAĆIA ROMANO SUNO NIKERENA O INTERNATIONALÓ DES  LE FASCISMO THAJ ANTIFASCISMÓ KO 9 NOIEMBRIE 2011 O  ĆASO 12.00  K-I  CASA DE CULTURA A SINDICATELOR ANѲ-O CLUJ-NAPOCA. O DES 9 NOIEMBRIE 1938 K-O  München  ANѲO BARO KIDIPEN LĂS PES I DEĆZIA TE KEREL PES SO  KAMEN LE EVREIENCA. ÄL ŚINGALE XUTILDĂS PO BUT 30.000 EVREI AJ INGERDĂS LES ANѲ-O LAGARE KA-I SA ANѲ-E JEKH INUMANÓ TRATAMENTÓ. KATH-AR  AJ ЗI KO LAGARE MULDAIPNASQE  KATAR Buchenwaldt-Auschwitz-Birkenau ЗI KO MASAKRI ANѲ-I AUSTRIA ,POLONIA,UNGARIA THAJ RUMUNIA NA MAI SA BUT . O KADO DES ORGANIZIME KATAR O ROMANO SUNO KAMEL TE ANEL JEKH OMAGIÓ NAZISTÓ REGIMÓ MANUŚA

SAS  JEKH BARI AKCIUNĂ  NAZISTA MAŚKAR E EVREIENѲE ANѲ-I KODOJA KE SAS JEKHTO SITUAĆIA  ANѲ-I ISTORIA  K-I I VIOLENCTA SAS AMBOLDINI KO EVREII MANUŚA ANѲ-O JEKH THEM  VEST  EUROPEANÓ .